Vysoká na maloměstě: Je libo titul z Třebíče, Kunovic nebo Kolína?

Vysoká na maloměstě: Je libo titul z Třebíče, Kunovic nebo Kolína?

Na Studenta.cz jsme vám v poslední sérii článků přiblížili život v nejznámějších studentských městech v naší zemi. Jelikož ovšem za posledních deset let vysoké školy doslova expandovaly, můžou se dnes za „studentská místa“ označit i maloměsta.

Zákon nabídky a poptávky funguje i ve vysokém školství. Zájem o studium na vysokých školách je dnes u mladé generace značný a to také reflektuje nárůst soukromých škol. Podle statistik MŠMT vloni ze současného populačního ročníku nastoupilo na vysoké školy 60 % studentů. Pokud připočítáme dalších 8% na vyšších odborných školách, vyjde nám, že celkem 68 % studentů využívá služeb terciálního vzdělávání (tedy vzdělávání po střední škole s maturitou).

Možná proto dnes MŠMT eviduje celkem 46 soukromých škol, které získaly akreditaci. Kvůli vysokému počtu studujících se také uvažuje o omezení počtu přijatých absolventů bakalářského studia, kteří pokračují ve studiu magisterském z 80 na 50 %.

Vysokoškolský život v základní škole v Třebíči

Současný trend je patrný na historii Západomoravské vysoké školy v Třebíči, která leží na „periferii“ tohoto maloměsta s 40 tisíci obyvateli. Původní objekt prvního stupně základní školy byl přebudován na soukromou VŠ, aby se přeorientoval na populačně silnější starší generaci s touhou po vzdělání. Nyní přibližně osm set studentů se zde snaží získat bakalářský titul např. z ekonomie, managementu nebo informatiky.

Škola se snaží i vytvořit studentům i studentské zázemí. Každý rok na pozemcích školy probíhá Majáles, kde vystupují, kromě řady kapel, zatím pravidelně herci Pavel Liška nebo např. Josef Polášek.

„Myslím, že studium na malém městě je výhodné hlavně finančně. I když tedy musíme platit školné (na ZMVŠ 15 000Kč / semestr – pozn. autora), většina studentů bydlí poměrně blízko a nemusí tak platit drahé kolejné a jiné náklady. Navíc učitelé jsou zde vstřícnější ke studentům, než to bývá na veřejných školách. Nevýhodou ovšem je, že se nikdy úplně neosamostatníte od rodičů, tak, jako kdybyste studovali jinde,“ řekla nám jedna ze studentek této školy.

Foto: Studenta

Polytechnický institut Kunovice. Kde že to vlastně je?

Asi jako nejmenší vysokoškolské město se dá označit Evropský polytechnický institut ve městě Kunovice u Uherského Hradiště. Ve městě s pouhými 5 tisíci obyvateli se totiž nachází škola, která se pyšní titulem „první soukromá VŠ na Moravě“. Na Evropském institutu se učí management, finance a informatika s důrazem na znalosti cizích jazyků a školné zde stojí 3 000 Kč měsíčně.

„U nás nejste jenom evidenční číslo,“ zdůrazňuje rektor prof. Ing. Oldřich Kratochvíl osobní přístup učitelů. Trošku komicky pro člověka studujícího ve větším městě může působit informace školy v Kunovicích o možnostech stravování: „Ve školním bufetu si můžete objednat studená jídla a obědy. Můžete také využít jiná stravovací zařízení. Jmenovitě Restaurace Na rynku, Restaurace Fialka a Restaurace U Hlaváčků. V Kunovicích jsou také 2 supermarkety a množství malých obchodů, takže i ceny potravin jsou konkurencí tlačeny dolů“.

Další „univerzitní maloměsta“

Kromě těchto dvou vysokých škol jsou například soukromé školy ještě v městech Kolín, Mladá Boleslav, Písek a Přerov. Podle posledních politických prohlášení nově vznikající vlády je patrné, že se počet vysokých škol nadále rozvíjet nebude. Dalších vysokoškolských maloměst se tedy v nejbližší budoucnosti asi nedočkáme.

Pavel Prchal

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější