Univerzita Tomáše Bati bude mít v Praze svou fakultu

Univerzita Tomáše Bati bude mít v Praze svou fakultu

Univerzita, která ještě neoslavila ani deset let své existence, chystá znovu rozšířit pole působnosti. Po Uherském Hradišti, Prostějově, Kroměříži, Brně, Bzenci, Přerově a Vsetíně otevře jednu ze svých fakult rovněž v hlavním městě, v bývalé základní škole Praze-Vinoř.

Pro rychle rozrůstající se zlínskou univerzitu to ovšem není žádná výrazná novinka, již od svého vzniku se snaží své programy nabízet i v jiných moravských městech. Do hlavního města se však doposud angažovala pouze přes společnost Trivis, sdružující střední a vyšší odborné školy.

Plánovaný projekt ve Vinoři je proto odlišný, protože by se mělo jednat o vybudování celé fakulty, konkrétně o Fakultu logistiky a krizového řízení. „V současné době Univerzita Tomáše Bati přebírá budovu ve Vinoři, výuka je plánována od příštího akademického roku,“ řekla pro Studentu.cz tisková mluvčí Univerzity, Ing. Andrea Kadlčíková.

Pokud se Univerzita nerozhodne na pražské fakultě vytvořit nové obory, mělo by se jednat především o ekonomicky zaměřené programy spojené s managementem a procesním inženýrstvím. Podobné obory totiž nabízí například již třetím rokem v Uherském Hradišti.

To, že rozšíření pole působnosti do hlavního města není jen povrchní záležitostí, potvrzuje také Ing. Kadlčíková. „Plánujeme ve Vinoři dlouhodobější projekty, prostřednictvím kterých by se měly otevírat další fakulty a obory. Zatím je to vše otázka jednání, podrobnosti se zatím pouze připravují.“

Neustále se rozvíjející městská část Prahy 9 tak bude od příštího roku univerzitní. Dočká se toho především díky nové přístavbě základní školy, ve které bude otevřeno osm nových tříd. Uvolněné prostory ve „staré škole“ bude moci převzít právě zlínská Univerzita, která díky tomu silně promluví do nabídky vysokoškolského studia v hlavním městě.

„My chceme dát především možnost studentům pražských obvodů, aby měli ještě širší nabídku vzdělání pro budoucí povolání,“ popsal hlavní záměr při slavnostnostem otevření vinořské školy rektor univerzity prof. Ing. Ignác Hoza, CSc.

Starosta Švarc poté na závěr celé slavnostní ceremonie uzavřel dohodu s univerzitními zástupci okřídleným prohlášením. „Podpisem této smlouvy uděláme možná malý krůček pro Prahu, ale obrovský skok pro Vinoř.” První část projektu je tak v plném proudu, teď ještě doladit poslední detaily a nynější pražští maturanti nebudou muset za studiem cestovat do vzdáleného Valašska, Univerzita Tomáše Bati jim bude k dispozici v Praze.

Richard Valoušek

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější