Studentská Ostrava: 3 tipy na výlety v okolí

Studentská Ostrava: 3 tipy na výlety v okolí

I když je oblast Ostravska známá především těžbou uhlí a zničenou okolní krajinou, nachází se zde mnoho zajímavých míst. Ta méně známá jsme pro vás vybrali.

Technické muzeum Tatra

Legendární značka automobilů a náklaďáků Tatra je neodmyslitelně spjata s malým městem Kopřivnice, které se nachází asi hodinu cesty autobusem z Ostravy. V nejstarším kopřivnickém objektu, dnes sídle tamního muzea, se kromě historie samotného města můžete seznámit i s úplnými počátky jedné z nejznámějších českých automobilek. Součástí expozice je víc než šedesát osobních a nákladních automobilů ze všech etap výroby. Kromě návštěvy muzea se v Kopřivnici můžete vykoupat, svézt na koni nebo zkusit tzv. mushing, tedy jízdu s psím spřežením.

www.koprivnice.cz

Foto: Studenta

Štramberk

Městečko Štramberk proslavila především sladká medová pochoutka s legračním názvem Štramberské uši, která se zde peče už několik staletí. Málokdo ví, že sladkost připomíná legendární vítězství štramberských křesťanů nad Tatary, kteří jim v boji utínali uši. Ve Štramberku určitě navštivte zříceninu hradu Strallenberg a přilehlou válcovitou gotickou věž Trúba, která je otevřena celoročně. Za zhlédnutí stojí i několik valašských roubených chalup z 18. a 19. století, které dohromady tvoří jakýsi „živý skanzen“. Kousek od centra města je rozhledna Bílá hora, připomínající svou strukturou model DNA, ze které je nádherný výhled do okolí.

www.stramberk.cz

Foto: Studenta

Rodný dům Sigmunda Freuda

Slavný psycholog a průkopník psychoanalýzy Sigmund Freud se v Příboře na Moravě sice narodil, ale celkem zde prožil pouhé tři roky života. Přesto je rodný dům tohoto nejznámějšího židovského psychologa a teoretika vývoje sexuálních pudů oblíbeným cílem turistů. V expozici, která je součástí prohlídky Freudova rodného domu, se za symbolické vstupné seznámíte jak s psychologovým životem, tak i mnoha pikanteriemi, které se s jeho osobou pojí. Na náměstí Sigmunda Freuda se můžete osvěžit vodou z litinové kašny z 19. století.

www.pribor.eu

Markéta Ježková

Foto: koprivnice.cz

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější