Proč studovat v Ostravě aneb černý zlobr mezi městy

Proč studovat v Ostravě aneb černý zlobr mezi městy

Dlouhá léta se jí přezdívalo „černá“ a na bedrech si nesla přívlastek čehosi špinavého. Takového „zlobra mezi městy“. Možná tak trochu právem.

„Zlobři jsou jako Cibule. „Smrdí?„ Ne! Cibule mají vrstvy, zlobři mají vrstvy. Chápeš, jsme jak cibule!" „Aha, takže zlobři a cibule mají vrstvy. Jenže ne všichni mají rádi cibuli. Dort! Dorty mají rádi všichni. Dorty mají vrstvy! „Je mi jedno, kdo co má rád. Zlobři nejsou jako dorty.“

To se však postupem času změnilo a dnes nedá na Ostravu dopustit nejen většina místních, ale i spousta přespolních. Nejen proto, že máme:

  • Největší počet zábavních podniků
  • Jeden z nejvyšších podílů zeleně na jednoho obyvatele (30 m2).
  • Nejhlubší uhelný důl (skoro jako Mordorská hora Osudu)
  • Kandidaturu na Evropské hlavní město kultury
  • Největší přírodní koupaliště s tobogány a perfektní zmrzlinou
  • A také úžasné doutnající haldy, které zdálky vypadají jako sopky a rostou na nich houby.

Krátké představení

Po mnoho let přicházeli do Ostravy obyvatelé z jiných oblastí za prací a do dnešních dnů je její kulturní složení velice pestré.

Nejspíš vás také překvapí fakt, že tady pravou „Ostravštinu“ již téměř neuslyšíte. Značná část novinářů, naplněných nerealistickými ideály, vytvořila za asistence návštěvníků „čtvrté cenové“ články, které absolutně nekorespondují se skutečností. Až na „kratke zobaky.“ Ty nám nikdo neodpáře.

Architektura

Největším lákadlem, památkou a zároveň strašákem jsou Ostravské industriální stavby. Málokterý cizinec jim přijde na chuť, přesto jde o velkou srdeční záležitost a ostravští obyvatelé na ně nedají dopustit. Ostrava ale nemá pouze industriální tvář. Značnou část centra města a okolí tvoří nově opravené secesní budovy.

Foto: Studenta

Studium

Místní univerzitní studium nepředchází taková pověst jako vysoké školy ve větších městech, přitom je tady tradice vzdělávání evidována již od roku 1849. Pomyslné žezlo místního vysokoškolského studia drží VŠB-TUO.

Foto: Studenta

Oblíbeným studentským útočištěm jsou podniky Vrtule, Holba, Bilbova nora, Kavárna Daniel nebo tzv. Myslivna, kterou najdete za „devatero horami, lesy a jedním polem.“

Kam za hudbou

Pokud patříte mezi hudební fajnšmekry, máte právě tady možnost navštívit vyhlášené undergroundové podniky, jakými bezesporu jsou stará známá Tančírna, Chlív, Parník, Garage, Hudební bazar, Boomerang nebo třeba Templ. Zvlášť Tančírnu musím „vypíchnout“. Ten, kdo si v ní nedal pivo (a nevypil pod stolem první propašovanou láhev vodky), jako by nebyl. Jednou z nejdůležitějších hudebních událostí, jež se tradičně koná uprostřed července a v lednu, je známý hudební festival Colours of Ostrava. Známá Stodolní ulice je natolik „profláknutý“ fenomén, že je nejspíš zbytečné vám ji představovat. Navštívit za jedinou noc všech 59 klubů sice není v lidských silách, ale o to větší důvod k návratu mají všichni přespolní, kteří se pravidelně znovu a znovu vrací.

Kam za přírodou

Velmi oblíbený je například rekreační areál Loděnice Děhylov, kam jezdí Ostravští na „dobré pivko“. Pokud zatoužíte po „horském dobrodružství“ stačí sednout na autobus či vlak směr Lysá Hora a za chvíli jste pod vrcholem. Specifickou službu, pronajímání místních chatiček, ocení zvlášť naše párty studentstvo.

Foto: Studenta

Ať už si vyberete kterýkoli ze jmenovaných či nejmenovaných podniků, nikde by se vám nemělo stát nic zlého :-) Lidé jsou tady milí, pohostinní (i když občas spíš od slova hospoda, nikoli hostit), zem se pod námi zatím nepropadá a co se týče popílku… to novináři taky přehání.

Andrea Žáková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější