Pět výhod studia v Liberci

Pět výhod studia v Liberci

Technická univerzita v Liberci nabízí v současné době studium v desítkách studijních oborů, na celkem šesti fakultách a dvou vysokoškolských ústavech. V následujících řádcích se dozvíte, které výhody vám studium v tomto v krajském městě přinese.

1. Liberec je město se vším všudy…

Spousta studentů má po maturitě cíl za každou cenu vyrazit studovat do Prahy či Brna. Ostatní vysokoškolská města jsou pak brána jako nedostatečně kulturně vybavená, malá a podobně. Liberec je však krásné historické město, ve kterém najdete nejširší množství sportovního i kulturního vyžití. Téměř všechny celorepublikově významné sporty mají v Liberci své zastoupení, a to z pravidla na nejvyšší úrovni (fotbal, hokej, lyžování atd…). Podobné jsou i možnosti kulturní, sídlí zde muzea, galerie, Divadlo F. X. Šaldy (a další menší scény). Nechybí samozřejmě multikina a bezpočet dalších institucí, které bohatě uspokojí potřeby obyvatel města a tedy i studentů. Liberec sice není největší město, ale žít zde určitě můžete stejně naplno, jako například v Praze.

2. Moderní budovy školy a možnosti uplatnění

Technická univerzita je, již podle názvu, původně především technicky založenou školou. Dnes však nabízí kvalitní možnosti i na poli humanitního vzdělání. Díky technickým fakultám má dobré napojení na průmyslové podniky, které poskytují praxi a následné uplatnění jejím absolventům. Díky trendu posledních let, kdy je podporováno zejména technické školství, v Liberci vyrostlo několik nových budov univerzity a stavby dalších jsou v plánu (viz fotografie). Výuka tak převážně probíhá v nových moderních budovách s komfortním vybavením.

Foto: Studenta

3. Koleje dostane každý

Liberecká univerzita se snaží poskytnout ubytování na koleji všem jejím studentům. Ubytování prváků je realizováno několikaměsíčním pobytem na přistýlce, ale díky této menší nevýhodě je ubytování opravdu poskytnuto bez výjimky všem žadatelům. Díky MS V Liberci 2009 prošly koleje v minulých 4 letech rozsáhlou rekonstrukcí a dnes je lze bez nadsázky označit za jedny z nejmodernějších v celé republice (více v článku Top 5: Nejluxusnější koleje v ČR. Bydlíte na jedné z nich?). Bydlení zde je tak velmi pohodlné a komfortní.

4. Je to tu levnější

Nebude asi překvapením, že život v Liberci vyjde podstatně levněji než např. v Praze. Velkou výhodou je cena bydlení, kdy po rekonstrukci kolejí a navýšení cen se dokonce někdy podaří sehnat levněji společný privát, než vyjde bydlení na koleji. Vzhledem k velikosti města také odpadá problém s dopravou. I z nejzapadlejších okrajů města se do školy dostanete maximálně za 30 minut…

Foto: Studenta

5. Větší šance na přijetí

Zájem o studium v Liberci každoročně stoupá, avšak rozhodně není tak velký jako v jiných velkých městech. Šance na přijetí je zde ale řádově vyšší. I průměrný středoškolák se může pokusit uspět u přijímacího řízení. Na druhou stranu je také pravdou, že vlastní studium zde rozhodně není v ničem jednodušší než na jiných školách (vzdělání zde dostanete rozhodně kvalitní). Často se pak stává, že i přes vysoký počet přijatých, do druhého ročníku projde stěží třetina. Vlastní úspěch při studiu však záleží na zodpovědnosti a schopnostech každého jednotlivce…

Marek Bobovský

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější