Co studenty Českých Budějovic nikdy nepotěší?

Co studenty Českých Budějovic nikdy nepotěší?

České Budějovice – placaté pivní městečko ve středu krásných Jižních Čech. Ukrývá v sobě všechno, co student potřebuje. Tak proč ale NEstudovat právě tam?

České Budějovice jsou pro studentský život místem opravdu ideálním, avšak i tato pokladnice nádherných míst a zážitků má své temné kouty.

1. Vybavení škol

Největší skvrnou, která nám, budějovickým studentům, leží v žaludku, je ve velké většině případů špatná vybavenost škol. Vybavení některých tříd, které navštěvujeme, se zdají být ne z minulého, ale spíše předminulého století. Oslizlá houba v lavoru s vodou, protože v učebně není umyvadlo, není bohužel zcela výjimkou. Za projektory jsme skutečně rádi a o zásuvkách pro svůj notebook si můžeme nechat jen zdát. Pravdou sice je, že jednotlivé fakulty se snaží vylepšovat, ale většinou to jde opravdu pomalu. Každopádně Filozofická fakulta má teď nový moderní komplex a hned vedle stojí stejně úžasná a multifunkční univerzitní knihovna, která pro studenty skýtá již všechny zázraky moderní technologie.

Foto: Studenta

2. Koleje a jiné ubytování

Další černou ovcí jsou pro budějovické studenty dozajista koleje. Ne že by tu nebyl studentský život, toho jsou koleje díkybohu plné. Avšak v případě pokojů na vás dýchne notná dávka socialismu. Překližkový pokoj za zhruba 2000 Kč měsíčně opravdu není terno. Jiné možnosti ubytování tu samozřejmě jsou, privátů pro studenty najdete po Budějovicích mraky, ale aby to bylo cenově srovnatelné s kolejí, musíte byt většinou sdílet s dalšími pěti až sedmi lidmi, a to už luxus soukromí jistě nepocítíte. Samozřejmě jsou i výjimky.

3. Soukromí

Pokud nenajdete soukromí u svých spolubydlících, tak už téměř nikde, protože ačkoli jsou České Budějovice téměř stotisícové město, komunita studentů je zde poněkud vydělená od ostatních obyvatel, a proto pomluvy, drby a jiné skutečnosti se zde šíří velmi rychle. Avšak to je asi všude.

Každopádně každý jsme jiný, s jinými potřebami, a tak nakonec možná každý vnímá výhody i nevýhody studentského života Českých Budějovic jinak.

Jana Šmitmajerová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější