6 důvodů, proč studovat v Olomouci

6 důvodů, proč studovat v Olomouci

Nejen studiem je student živ. Proto je i výběr vhodného města důležitou součástí rozhodnutí a může hodně zpříjemnit, nebo naopak zošklivit celkový dojem ze studia. A ptáte se, proč byste měli jít právě do Olomouce?

Je pro studenty

Ne nadarmo se Olomouci říká univerzitní město - pětinu obyvatel tvoří právě studenti. Město jim nabízí skvělé zázemí k trávení volného času. Centrum je obklopeno parky, které s prvními slunečními paprsky přímo vybízí k pořádání pikniků, sportovní nadšenci mohou díky nabídce univerzity za babku vyzkoušet irské tance, lukostřelbu či kanoistiku. Ve Vědecké knihovně či ve „Zbrojce“ seženete snad každou knihu potřebnou ať už ke studiu či relaxaci. Ani s nočním životem Olomouc nepokulhává. Party v „Esku“, „Účku“ či „Patnáctce“ jsou legendární. A pokud máte radši exotiku a rádi si procvičíte turečtinu, portugalštinu, španělštinu či polštinu, vyražte do Belmonda.

Je levná

Každý student rád ušetří - ať už proto, že má hlouběji do kapsy, nebo raději ušetřenou kačku vloží do cestování, kultury či pařeb. Studentské bydlení se dá sehnat v centru města často levněji než na kolejích a magická karta ISIC vám zajistí mnoho slev - od zvýhodněného jízdného MHD přes levné kopírování, laciné taxi služby a snížené vstupné na Sigmu až po každou třetí pizzu zdarma.

Foto: Studenta

Je domácká

Téměř všude se dostanete pěšky, ale určitě nebudete mít po měsíci studia pocit, že celé město znáte jako své boty. Olomouc je dost velká na to, aby nenudila, ale ne tak obrovská, abyste se cítili jako mravenec na Manhattanu. Ve vaší oblíbené kavárně vám donesou to „vaše“ kafe už bez optání, recepční na koleji před nenahlášenými návštěvami velkoryse zamhouří oko a kvůli nezbytné vysokoškolské byrokracii vás paní na studijním bude pravděpodobně znát jménem.

Je krásná

Že to samé může každý patriot říct o sebenudnější zapadlé vesnici? Které české město se ale pyšní tím, že se dostalo do hledáčku prestižního průvodce Lonely Planet? Roku 2012 byla Olomouc zařazena mezi 10 skrytých pokladů Evropy, v tom samém roce pak byla vyhlášena českým serverem iHNed.cz  nejkrásnějším místem České republiky.

Foto: Studenta

Je historická

Olomouc patří mezi nejvýznamnější města Česka již od středověku, je sídlem arcibiskupství, centrem pravoslavné církve i velitelství pozemních vojsk. Za obdiv stojí kromě historického jádra s barokním sloupem Nejsvětější trojice, který byl zařazen mezi památky UNESCO, také všechny historické budovy města. Pokud se stanete studenty Univerzity Palackého, druhé nejstarší české univerzity, je možné, že budete v prastarých budovách trávit určitou část svého dne pravidelně. Například barokní budova bývalého jezuitského konviktu po velkorysé rekonstrukci aspiruje na jedno z nejoriginálnějších a nejhezčích míst, kam můžou studenti přicházet načerpat nové vědění.

Foto: Studenta

Je kulturní

Známým a hojně navštěvovaným místem je Svatý Kopeček, symbol Olomouce a jedna z prvních věcí, která se člověku vybaví při vyřčení jména této hanácké metropole. Milovníci muzeí určitě ocení Arcidiecézní muzeum s historickým kočárem či Muzeum umění. Každoročně se zde koná hojně navštěvovaná výstava zahradničení Flora, filmové AFO, Beerfest a mnoho dalších akcí.

text: Marie Tumová

foto: Luca Crolla

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější