5 tipů na výlety v okolí Zlína

5 tipů na výlety v okolí Zlína

Zlín je známý hlavně jako město obuvi a podnikání. Kromě pracovních témat nabízí město na pomezí Valašska a Slovácka několik možností na krásné výlety do přírody nebo prohlídky pro toto místo tradičních zpracovatelských podniků :-)

Slavné Vizovice = Slivovice

Moravské Vizovice jsou známé především tradičním vizovickým těstem, hercem a moderátorem Bolkem Polívkou a v neposlední řadě i pálením slivovice Rudolfa Jelínka. Muzeum palírenství, provoz egalizace (zrání) s obřími dřevěnými sudy i samotnou palírnu a stáčírnu můžete navštívit v areálu R. Jelínka v rámci stálé expozice Distillery Land. Její součástí je samozřejmě i velmi žádaná degustace různých odrůd slivovice. (Pokud budete milí a laskaví, ochutnáte možná větší než obvykle nabízené množství!) Ve Vizovicích stojí za návštěvu i zámek s francouzským parkem, socha Jana Nepomuckého nebo kostel sv. Vavřince.

www.vizovice.eu

Lázně Luhačovice

Největší moravské lázně se nacházejí zhruba půl hodiny cesty od Zlína a jejich vody jsou považovány za jedny z nejléčivějších v celé Evropě. Ze známých pramenů, jejichž teplota se pohybuje kolem 11°C, můžete ochutnat třeba Vincentku, Ottovku nebo Aloisku. Kromě šestnácti léčivých pramenů jsou unikátní také secesní vily z konce 19. a počátku 20. století. Opomenout byste neměli ani bustu moravského skladatele Leoše Janáčka nebo dům Bedřicha Smetany. Zkrátka v Luhačovicích můžete strávit celý víkend a nudit se rozhodně nebudete!

www.luhacovice.cz

Foto: Studenta

Zámek Buchlovice a Hrad Buchlov

Grandiózní zámek, či spíš letní sídlo Buchlovice, je považován za nejtypičtější stavbu moravské barokní architektury. Kromě bohatě zdobených interiéru si za snížené studentské vstupné 60 Kč můžete projít i zámecký park a zahradnictví, kde se už několik staletí pěstují a prodávají nejrůznější druhy fuchsií. Když už navštívíte zámek Buchlovice, udělejte si výlet i na hrad Buchlov. Ten se rozkládá na tři kilometry vzdáleném kopci a nemusíte se bát, že byste ho přehlédli.

www.zamek-buchlovice.cz

Foto: Studenta

Centrum turistiky Velké Karlovice

Velké Karlovice se se svou rozlohou 82km² řadí mezi největší obce České republiky a zároveň oblíbeným zimním i letním turistickým střediskem. V obci je několik lyžařských vleků, běžkařských tras, cyklostezek, cest pro pěší a dokonce i koupaliště. Památek a zajímavých míst se v Karlovicích také nachází víc než dost – nejznámější jsou barokní chrám Panny Marie Sněžné, fojtství a karlovské muzeum, jehož stálá expozice přibližuje běžný život na Valašsku. Protože se Velké Karlovice nachází v Chráněné krajinné oblasti Beskydy, dávejte pozor na nedopalky a v přírodě se chovejte slušně! :-)

www.velkekarlovice.cz

Kopec Troják

Zhruba půl hodiny cesty od Zlína je kopec Troják, který je častým cílem sportovců i obyčejných nadšenců krásné přírody. Kopec Troják je známé lyžařské centrum, ale i v létě ho stojí za to navštívit – byť jen kvůli příjemné procházce a čerstvému vzduchu.

www.trojak.cz

Foto: Studenta

Markéta Ježková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější