5 tipů na výlet v okolí Českých Budějovic

5 tipů na výlet v okolí Českých Budějovic

V okolí Českých Budějovic je pro studenty mnohé k vidění a samozřejmě i k prožití. Všechna tato místa se od sebe notně odlišují, přesto však mají však něco společného - jsou každodenním cílem turistů a výletníků.

Nejvýše položená hvězdárna v ČR

Neopomenutelným místem k navštívení je nejvýše položená hvězdárna v České republice, která se nachází pod vrcholem Kleť, nejvyšší hory Blanského lesa. Hvězdárna je dobře známá ve světě, a to především svým výzkumem planetek a komet, který je na velmi vysoké úrovni. Leckoho by mohlo potěšit, že hvězdárna je vhodným turistickým cílem jak na kole, tak pěšky - nutno podotknout, že hvězdárna (tak jako to bývá) je na kopci, tudíž příjezd na místo není úplně bez vypětí sil.

www.hvezdarnacb.cz

Hluboká nad Vltavou

Dalším zajímavým místem k navštívení je neogotický zámek Hluboká nad Vltavou, který známe všichni, minimálně jako jeden z hlavních obrázků Jižních Čech. Je lákavým cílem jak pro historické nadšence, tak pro věčné snílky a romantiky. Expozice nabízejí několik cenných sbírek a se 140 místnostmi a 11 věžemi má Hluboká opravdu co nabídnout. Zámek je otevřen celoročně, studentské vstupné je na všechny prohlídkové okruhy do sta korun.

www.zamek-hluboka.cz

Adrenalin park

Když už budete v Hluboké nad Vltavou a historie ani romantika vás neosloví, můžete si alespoň zkusit zvednout adrenalin a náladu v Adrenalin park Hluboká nad Vltavou. Za pár korun si kromě velkého okruhu lanového centra můžete vyzkoušet třeba bungee trampolíny, skákací boty, bungee running a spoustu dalších adrenalinových záležitostí. Otevřeno je denně.

www.adrenalin-hluboka.cz

Foto: Studenta

Včelí farma

Doslova sladkou tečkou na závěr putování po okolí Českých Budějovic je Včelí farma Medkaliště pana Otípka z vesničky Kaliště. Kromě toho, že se zde dozvíte vše o výrobě a stáčení medu, můžete i ochutnat a zakoupit několik medových dobrot včetně domácí medoviny! Velmi oblíbeným výrobkem Medkaliště je také čokoládový med, najdete zde i speciality jako med ochucovaný chilli papričkami nebo česnekem, který však v medu ztrácí svou chuť a chutná spíše jako brusinky. Konají se zde různé akce přístupné veřejnosti jako například Medobraní.

www.medkaliste.cz

Sklárna Hrdějovice

Nedaleko zámku Hluboká můžete objevit kouzlo sklářského řemesla, a to ve sklárně v Hrdějovicích. I když zde neprobíhá přímo intenzivní výroba skla, mohou návštěvníci sledovat mladé začínající umělce přímo při práci. Dokonce si sami můžete zkusit vyfouknout vlastní skleněnou kuličku. Ve sklárně si můžete objednat i speciální sklářské workshopy.

www.sklarna.euweb.cz

Míst, o kterých by se dalo psát je až příliš. Snad si každý najde to pravé, obzvlášť tady u nás v okolí Českých Budějovic.

Jana Šmitmajerová

foto: ckrumlov.info, fotolia.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější