5 důvodů, proč je nejlepší studovat v Praze

5 důvodů, proč je nejlepší studovat v Praze

Na stránkách Studenta.cz jste si již mohli přečíst, proč studovat a nestudovat ve druhém a třetím největším městě České republiky – Brně a Ostravě. Teď přichází na řadu první a hlavní město ČR – Praha. „Vidím město veliké, jehož sláva se bude dotýkat hvězd,“ děla prý v osmém století kněžna Libuše. Měla v lecčems pravdu, jak jen potvrzují důvody, kvůli kterým byste si vysokou školu měli najít a studovat zde.

Kosmopolitní pivo

Praha je sice hlavní město České republiky, zároveň ale patří k metropolím Evropy, do kterých se stahují lidé nejrůznějších národností z celého světa. To platí samozřejmě i pro Prahu.

Pokud se tu jen tak nazdařbůh vydáte se svými spolužáky večer do baru nebo do klubu, téměř jistě vždy narazíte na nějaké cizince. Máte tedy tu nejlepší příležitost, jak se seznámit s novými zajímavými lidmi, poznat odlišnou kulturu jiných zemí a taktéž si procvičit cizojazyčnou mluvu.

Ovšem něco podobného by se dalo interpretovat i na vnitrostátní pohyby obyvatel – najdete zde studenty z jižní Moravy, z východních Čech, ze Slezska i z jižních Čech. Kupodivu v Praze studuje i velké procento Brňáků – snad tedy Brno na Prahu tak nezanevřelo.

Skripta k dostání

Své místo mají v Praze jak univerzity a vysoké školy veřejné, tak i soukromý sektor zprostředkovávající získání mezinárodně uznávaných titulů nebo školy nabízející vyšší odborné vzdělání. Téměř každá z těchto škol má svou vlastní knihovnu, nejrůznější přidružené ústavy a centra.

Pro pražského studenta by tudíž nemělo představovat žádný problém zrealizování bakalářské nebo diplomové práce na jakékoli téma – ať už co se týká kontaktů a ochotných školitelů, tak hlavně nalezení a zprostředkování veškerých odborných informací a podkladů k práci.

Vysokoškoláci v Praze rozhodně nestrádají nedostatkem skript během celého studia. Záchranu představuje například i Národní knihovna, ještě stále využívající staroměstské prostory Klementina.

Student vleze všude

Praha je také centrum kulturního dění, což je dobré nejen pro rozvoj vašeho osobního rozhledu a vědomostí, ale také pro vztahy. Existuje totiž bezpočet míst, kam můžete zabrousit se svým partnerem. Ať už jste spíše kulturně, sportovně nebo přírodně zaměřeni, nemusíte se ani v jednom případě nudit.

A nervózní vymýšlení originálního plánu na večer jde skoro samo. Jeden večer si můžete společně zahrát na alternativce a vyrazit třeba do industriálního doupěte Cross Club, další den se oháknete do obleku nebo vysokých podpatků a skočíte na představení do Národního divadla, jindy oblečete pohory a vyrazíte do Divoké Šárky.

Skoro každé zařízení na vás navíc pohlíží jako na „chudého“ studenta a poskytne vám mimořádné slevy. Studovat v Praze a dlouho se vyplatí!

Foto: Studenta

Do rachoty zvesela

Studování vyjde člověka a jeho rodiče poměrně draho. Každý z nás se poohlíží po výnosném výdělku. Jeden upřednostňuje nárazové brigády, díky kterým získá „rychlý prachy“, někdo má naopak radši jistotu ve stálém, časově pevně stanoveném zaměstnání. V Praze může sehnat brigádu na míru skoro každý.

Dlouhodobě je zde nejmenší nezaměstnanost v celé republice – momentálně se vejde do čtyř procent.  Navíc zde existuje bezpočet agentur, které studentům zprostředkovávají práci téměř na počkání. Ale člověk může pátrat i sám – občas se vyplatí jít na blind přímo do firmy, ve které byste se rádi uchytili, neupejpat se a nabídnout své schopnosti pěkně zpříma. Jednoduše – v Praze na studiích vyžijete lehce, pokud máte akční, ne líný zadek.

Sladká bezejmennost

Praha je velká, bydlí zde, pracuje, studuje nebo se poflakuje přes milion lidí. Každý se věnuje své činnosti a je mu úplně jedno, co dělá ten druhý. Pokud se nebojíte četníků, můžete rozbíjet výlohy, pít alkohol v centru, plivat žvýkačky na chodník, řvát, běhat, čůrat, hlasitě se smát a zpívat a nehrozí vám skoro žádný průšvih, ani napomenutí. Tím vás ovšem nenavádíme, abyste podobné vylomeniny skutečně provozovali, a také neručíme za to, že se nenaplní staré pravidlo: svět je malý a o náhody tu není nouze. Vedle vás se může znenadání zjevit váš kantor, příbuzný nebo jen šťouravá babička s holí.

Eva Samšuková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější