4 výlety z Plzně: Zámek Kozel, hrad nebo vodopád

4 výlety z Plzně: Zámek Kozel, hrad nebo vodopád

Plzeňsko – kraj dobrého jídla, radosti a piva. Plzeňský kraj nabízí mnoho míst k navštívení, od hradů přes zámky a pivovary až po nádhernou přírodu s nenáročným terénem.

Zámek Kozel

Zámek Kozel je vzdálený jen pár minut od Plzně a patří k nejčastěji navštěvovaným památkám západních Čech. Za svůj podivný název vděčí starému pohanskému zvyku Slovanů, kteří zde podle pověsti obětovali kozly v naději, že si usmíří bohy a zajistí bohatou úrodu. V zámku stojí za prohlídku nejen bohatě zdobené interiéry, ale i obrovský park nebo zámecké divadlo, které je jedno z mála dochovaných té doby. Zámek Kozel je otevřen od dubna do října denně a navštívit ho můžete za snížené studentské vstupné. Pokud se vám zámek zalíbí, pronajměte si jeho prostory za pár tisíc korun na svatební obřad nebo oslavu narozenin.

www.zamek-kozel.cz

Po stopách slovanských bohů

Necelou hodinu cesty severně od Plzně je malebná vesnička Bílov, ze které vede naučná stezka Cesta slovanských bohů. Celá trasa je dlouhá asi 20 km a kromě Bílova prochází i nedalekým Potvorovem (dámy ocení) a Vysokou Libyní. Prostřednictvím obrázků a naučných textů se postupně seznámíte se sedmnácti slovanskými bohy, jako byli Radegast, Vesna nebo Morana. Stezka je značena žlutými obdélníky s modrou šipkou a mimo jiné vede kolem několika malých rybníčků, kde se můžete v letních vedrech osvěžit. Procházka po stezce je samozřejmě zdarma a z ušetřených peněz si můžete koupit pivo na cestu.

www.bilovukralovic.cz

Nejrozsáhlejší česká hradní zřícenina

I když cesta na hrad Rabí trvá z Plzně něco málo přes hodinu, určitě se vyplatí. Nejen, že navštívíte největší hradní zříceninu České republiky, ale uvidíte i nejvyspělejší obranný systém své doby v Evropě a podíváte se na místo, kde přišel Jan Žižka z Trocnova o oko. Za zhruba stokorunu si hrad prohlédnete v nadzemí i v podzemí a dokonce s výkladem průvodce. Na Rabí se pravidelně koná mnoho koncertů a jiných kulturních akcí. Proto doporučujeme se před návštěvou podívat na web.

www.rabi.cz

Vodopád "Dírka"

Většina vodopádů není značená v mapách ani jiných turistických průvodcích, a tak je jejich hledání většinou nemálo dobrodružné. Vodopád Dírka vzdálený několik kilometrů od obce Darová v mapách značený je, a to hned z několika důvodu. Je to totiž nejvyšší, nejkrásnější a největší přírodní vodopád celého Plzeňska. Oficiální název zatím nemá - Dírka se mu říká podle sousedního stejnojmenného mlýna. V mapách proto hledejte prostě jen "vodopád". I když z něj v létě (a obzvlášť v době sucha) padá jen několik symbolických pramínků vody, okolní příroda je k prázdninovému výletu jako stvořená.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější