4 důvody, proč studovat v Brně!

4 důvody, proč studovat v Brně!

Brno je druhé největší město České republiky a díky možnostem, které poskytuje svým obyvatelům, může směle rovnat ke svým evropským příbuzným. Pojďme se podívat na 4 hlavní důvody, proč si vybrat Brno jako místo pro svá studentská léta.

1. Kultura

Brno je městem kultury. Své si najdou milovníci divadla, je tu pestrá směs různých scén od humorem sršícího Divadla Bolka Polívky, přes experimentální G-studio až po Městské Divadlo Brno, které uspokojí hlavně milovníky činohry a prvotřídních muzikálů.

Ani literární fajnšmekři nezůstanou na ocet. Každé léto se tu pořádá akce s názvem Měsíc autorského čtení, které probíhá v areálech Divadla Husa na provázku, a letos se zde můžeme těšit mimo jiné na Petru Hůlovou, Ivana Jirouse alias Magora nebo Pavla Kohouta. Sídlí tu vydavatelství Host a Druhé město a před pár měsíci jsem na ulici zahlédl Michala Viewegha, jak spěchá na autogramiádu, což se taky počítá.

Nelze samozřejmě opomenout fanoušky kinematografie. Kromě několika multikin jsou zde i dvě malá kina, a to Art a Scala, která promítají jak filmovou klasiku, tak jen několik let staré trháky. Zajímavý kinematografický počin je Projekt 100, který již po 16. uspořádala asociace českých filmových klubů a snaží se dostat do povědomí diváků starší kvalitní snímky.

Foto: Studenta

I milovníci muziky si lehce najdou vše, po čem jejich srdce touží. V Centru současného umění, tzv. Skleněné louce se setkávají zejména příznivci mezižánrových přesahů, takže klidně během výstavy obrazů může posloužit koncert nějaké alternativní skupiny, v klubu Fléda najdete vše od elektra, Ska a podobných žánrů. Vyznavači rocku neznají jiné místo než Rockový klub Brooklyn, kam se v neděli a během týdne chodí zadara. Diskoték je v Brně tolik, že to ani nemá cenu zmiňovat.

2. Hospody, bary, restaurace

Po vyčerpávající porci kultury je třeba doplnit síly, a to nejlépe v nějaké útulné hospůdce, kde točí skvělé pivo a výborně vaří. Jednou z takových zašíváren je Pivní a steakový bar Modrá růže. Velký výběr piv, zejména z malých pivovarů, a nezapomeňte pivní slámu! Známá je také Bláhovka, která byla vyhlášena nejlepším místem republice, kde se točí plzeňské pivo.

Foto: Studenta

3. Vysokoškolský život

Život vysokoškoláka v sobě skrývá mnohé radosti. Plno času na zábavu, flexibilní pojetí školní docházky, neustálé kulturní vyžití a dlouhé noci strávené u pěnivého moku. V Brně se nacházejí tři důležité vzdělávací instituce: Masarykova univerzita, dále Mendelova univerzita a Vysoké učení technické. Vedle těchto hlavních hráčů, kteří poskytují nepřeberné studijních možností, je tu také několik soukromých vysokých a jazykových škol.

Stejně tak platí, že i koleje jsou různé. Někde platí tvrdá pravidla, jak ohledně večerky a alkoholu, tak studijního volna, a jinde je zase liberálnější přístup vychovatelů. Mnoho studentů bydlí na privátech, za které se platí od dvou tisíc korun na měsíc.

4. Sport

Tenisové kurty, plavecké bazény, posilovny, sauny a další multifunkční sportovní haly jsou k dispozici nejen studentům v hojném počtu. Jako student máte ovšem nárok na různé slevy a nejvíce se to týká dopravy, kde je opravdu cítit přepálené jízdné. V knihkupectví činí sleva na ISIC od 5 do 10%, u tureckých bister dostanete dvacet korun slevu za to, že jste student, a u Subwaye dokonce celý sendvič. Ale to není jen v Brně.

Život v Brně je prostě skvělý, člověk se tu nikdy nenudí a může neustále něco podnikat. Pokud studenta chytne žízeň, tak hospoda je na každém rohu. A že není čas pokecat se spolužáky ve škole? Na to jsou noční autobusy – rozjezdy, které rozvážejí místy veselé, místy znavené lidi do všech koutů města. A pamatujte, rozjezdová přátelství jsou ta nejpevnější!

Martin Toman

Chceš se stát zpravodajem z Tvého města? Rádi bychom zmapovali všechna studentská města v ČR! Stačí napsat na mail redakce(zavináč)studenta.cz, odkud jsi a co děláš - ideálně formou životopisu. Předem díky!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější